Montone en Pietralunga

Terug

Palio della Mannaja - Pietralunga

In het noorden van Umbrië ligt de Carpina Vallei (La Valle del Carpina), tussen de mooie middeleeuwse stadjes Montone en Pietralunga. Beide stadjes vallen onder de provincie Perugia (PG) en hebben een rijke historie.

 

 

 

Montone

Jaarlijks wordt er in de tweede week van juli in Montone traditiegetrouw een filmfestival gehouden. Het Umbria Film Festival. Op het centrale plein van Montone, Piazza Fortebraccio, wordt het festival feestelijk geopend en er hangt een groot scherm. Montone is zo’n schattige typische borgo antico, compact en goed onderhouden. Zomers is het er erg gezellig met leuke restaurantjes en barretjes. Het ligt boven op een berg.

Pietralunga

Ook Pietralunga heeft zijn eigen traditionele festiviteiten, die op de tweede zondag in augustus starten. Deze Palio della Mannaja duurt een week en omvat de reproductie van een aantal historische gebeurtenissen. Dit gebeurt in traditionele kleding op het centrale plein van Pietralunga. Alle kleding is door de dorpsbewoners gemaakt. Het is een kleurrijk geheel en ontzettend leuk om mee te maken. Het hoogtepunt is aan het einde van de week. Dan wordt ‘s avonds het verhaal verteld van deze legende en volgt een mooie ‘vlaggenparade’.

Daarbij zwaait een aantal jongens met vlaggen en gooit deze naar elkaar over van een behoorlijke afstand. Alles onder tromgeroffel om het nog spannender te maken. Echt een feest om naar te kijken. Gedurende de week is er nog een corsa del biroccio. Dan houden de vijf wijken van het stadje een race met een middeleeuwse kar van 430 kilo, om de onderlinge rivaliteit in het stadje te bevestigen. In deze periode zijn de botteghe (winkeltjes met locale producten), taverne(restaurantjes en barretjes) en ateliers voor oude ambachten geopend tot ‘s avonds laat.

De beste periode om deze streek te bezoeken is tussen mei en september. Hier staat het slow live en slow food nog hoog in het vaandel. Het is een plek om helemaal tot rust te komen. En toch ben je binnen een uur bij Gubbio, Assisi, Perugia, het Trasimeense Meer en Montefalco. Stuk voor stuk prachtige stadjes om te bezoeken en de cultuur en historie op te snuiven. Qua activiteiten is er ook voor alle leeftijden wat te doen. En nog een mooie bijkomstigheid is dat deze streek niet duur is. Ten opzichte van Toscane is dit een prima en veel goedkoper alternatief. En er zijn prachtige agriturismi en hotels te boeken.