HET PITTORESKE BERGAMO ALTA

Terug

Regelmatig ben ik voor mijn werk in de buurt van Bergamo (gelegen ca. 40 km ten oosten van Milaan). In mijn jeugd kwam ik al veel in Noord Italië en had ik een groep vrienden uit Bergamo. De eerste keer dat ze me meenamen naar Bergamo Alta was ik direct onder de indruk van dit prachtige oude stadje. Het heeft een panoramische ligging op een heuvel en toornt boven de moderne “lage” stad Bergamo uit.

Iedere keer als ik in de buurt ben, kan ik het niet laten om me weer even onder te dompelen in de Italiaanse “oudheid” op deze heuvel. Zoals zoveel Italiaanse steden, is ook Bergamo Alta rijk aan historie. Er zijn prachtige historische panden en de stad is ommuurt door Venetiaanse muren uit de 16e eeuw. 

Het oude centrale plein – Piazza Vecchia – is een gezellig plein met veel restaurantjes en terrasjes. In het warme seizoen is het hier heerlijk toeven tussen de Italianen en de toeristen.  Het is geweldig om door de smalle straatjes te struinen met allerlei winkeltjes van (merk)kleding tot banketbakkers, die hun typische “dolci Bergamaschi” aanprijzen in de etalages. De verleiding is groot om toch te zwichten voor zo’n heerlijk taartje………

Eén van deze streek taartjes is de zoete vogeltjespolenta; Polenta e osei. Dit is een zoete  variant op het eeuwenoude en traditionele gerecht dat wel uit echte polenta en echte vogeltjes met kleine snaveltjes bestond. Deze werden in zijn geheel op de polenta werden gelegd en ook in zijn geheel gegeten. Tegenwoordig is alleen de zoete polenta nog in gebruik. 

De taartjes zijn gemaakt van twee zachte in de rum gedrenkte taartbodems. Deze worden besmeerd met abrikozenjam met  daartussen een vulling van poedersuiker, geklopt eiwit, boter, bloem en cacao. De taartjes wordt daarna bedekt met een dun vel marsepein en vervolgens bestrooid met gele suiker. Daar bovenop komen ten slotte de met cacao bestrooide marsepeinen vogeltjes. Een calorierijk taartje, maar zeker het genieten waard!

Bergamo Alta en omgeving maakt deel uit van het park Colle di Bergamo. De leukste manier om het stadje te bereiken is met de traditionele Funicolare di Bergamo Alta. Dit is een  pendeltreintje die de

lage stad met de hoge stad verbindt. Deze werd gebouwd in 1887 naar een project van een zekere Ing. Alessandro Ferretti. In de 19e eeuw onderging de Funicolare nog enkele aanpassingen en werd deze verder gemoderniseerd.

Het hoogte verschil dat overbrugt wordt is 85 meter op een helling van maximaal 52%. In de twee wagons kunnen 50 mensen per wagon worden vervoerd, maar dan is het ook erg vol! Er zijn slechts een paar zitplaatsen, maar het is een beleving op zich om hiermee op en neer te gaan. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Tabaccaio om de hoek.