Umbrie – Lekker dicht bij huis

Terug

Het groene hart van Italië

Umbrië (Umbria) is een groene regio begroeid met wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook akkers met tarwe, suikerbieten, zonnebloemen en tabak. Wanneer je in de auto over de wegen van Umbrië rijdt, kun je ver kijken over de uitgestrekte, glooiende landerijen. In de verte zie je dan altijd wel een schitterend Middeleeuws dorpje tegen een heuvel liggen.

 

Umbrië wordt vaak het groene hart van Italië genoemd. Kenmerkend voor de regio zijn de talloze ommuurde heuvelstadjes, die de Umbrische geschiedenis beschrijven. De regio is vernoemd naar de Umbri, een  stam uit de zesde eeuw voor Christus. Naast Toscane is ook Umbrië erg populair onder Nederlandse vakantiegangers. De regio ligt ook niet heel veel verder rijden dan Toscane.

De hoofdstad is Perugia, een universiteitsstad bij uitstek. De stad telt 120.000 inwoners. In deze stad kun je genieten van de aloude beeldhouwkunst en architectonische hoogstanden. Mooi is ook het centrale plein en de dom. Het Middeleeuwse centrum van de stad ligt op een heuvel die met roltrappen bereikbaar is.

Umbrië heeft daarnaast veel mooie Middeleeuwse dorpjes. Beroemd zijn onder andere Spoleto, Montefalco en Bevagna.

Wijn uit Umbrië

Door de zacht glooiende heuvels, het mediterrane klimaat en de voortdurend schijnende zon biedt Umbrië al duizenden jaren uitstekende voorwaarden voor wijnbouw. De Umbriërs hebben dan ook een eeuwenoude traditie met wijnbouw.

Bekende wijnen uit de regio: zijn oa : Orvieto Classico en Bianco Grechetto.