Assisië

Terug

Bekende bedevaartsplaats

Assisi (Nederlands: Assisië) is een stad in de Italiaanse regio Umbrië met ongeveer 25.000 inwoners. De stad van de 13de-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi is een bekende bedevaartsplaats, die ook door toeristen gewaardeerd wordt vanwege haar heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes.

 

 
Assisi biedt een imposant uitzicht: de stad is gebouwd op de helling van een heuvel die links het dal van Spoleto overziet tot rechts Perugiaop zo'n 15 kilometer afstand. Zij is legendarisch omwille van haar warm-witte kleur en silhouet, gedomineerd door de basiliek en de burcht ('Rocca Maggiore') op de heuveltop, aan de voet van de groene, 1290 meter hoge Monte Subasio.
 
De belangrijkste toeristische attractie van de midden-Italiaanse stad is de Sint-FRanciscusbaseliek.  Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het graf van de heilige Franciscus. Zij bestaat uit crypte, benedenkerk en bovenkerk. Tijdens de aardbeving van 1997 werden stadje en basiliek zwaar beschadigd, en zijn sindsdien gerestaureerd; de fresco's van o.a.Giotto di Bondone waren in zo'n 300.000 stukjes van de muren gevallen. De kerk werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco  geplaatst. De Duomo, gewijd aan San Rufino, is gebouwd inRomaanse stijl  (te herkennen aan de vele rondbogen ) en herbergt in een klein museum enkele schilderijen; ook de crypte met archeologische vondsten is een publiekstrekker.
 
Het grootste plein van Assisi, de Piazza del Comune, wordt gedomineerd door de zuilen van de Romeinse tempel van Minerva, die bewaard is gebleven omdat men er in later tijden een kerk achter gebouwd heeft. In de veertiende eeuw werd hier het Palazzo del Popolo gebouwd, het gemeentehuis, dat nog steeds in gebruik is. De volksmacht die in de dertiende eeuw, zoals in veel Umbrische steden, de kerkelijke en wereldlijke heersers verdreef, is te herkennen in hetPalazzo del Capitano del Popolo, voorzien van een massieve toren.