Cortona

Terug

Met uitzicht op Lago Trasimeno

Cortona is een prachtig, van oorsprong Etruskisch stadje op de grens tussen Toscane en Umbrië. De stad is gesticht op één van de vroegst bewoonde heuvels van de provincie en met zijn smalle straatjes vergelijkbaar met steden als Assisi en Volterra. Een prachtige tocht door diverse valleien brengt u in een klein uurtje rijden vanuit de Carpina Vallei naar Cortona.

 

 

In het westen spreidt zich onder het stadje het brede Valdichiana-dal uit met op de achtergrond de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata (1738 m.) Het in Umbrië gelegen Trasimeno Meer is te zien vanuit de hogere delen van de stad. 

In de middeleeuwen had Cortona een machtige positie, wat heden nog te merken is aan de vele historische gebouwen en monumenten, zoals het 13e eeuwse Palazzo Communale (het Stadhuis) en de indrukwekkende stadsmuur met torens en poorten. In het Palazzo Pretorio uit de 13e eeuw ligt het Museo dell'Academia Etrusca, dat een grote verzameling vondsten uit de Etruskische en de Romeinse tijd bezit. Hier is ook een collectie schilderijen te zien van onder meer Pinturicchio en de uit Cortona afkomstige schilders Luca Signorelli, Pietro da Cortona en de 20e eeuwer Gino Severini.

Het stadje heeft ook grote bekendheid verworven door de Amerikaanse auteur Frances Mayes met haar boek "een huis in Toscane". Het boek is ook verfilmd en opgenomen in Cortona met de titel "Under the Toscan sun".

In de zomer kunt u hier heerlijk genieten op diverse terrasjes. Of kunt u rondneuzen in de schattige winkeltjes, waar veel Toscaanse, handgemaakte, lederen producten worden verkocht. Op het centrale plein worden in de zomermaanden diverse concerten gegeven. Dit stadje is een bezoek absoluut waard en u zult er zeker naar terug willen.