Montone

Terug

Middeleeuwse schoonheid

Het stadje Montone is zeker een van de mooiste middeleeuwse stadjes in Italië. Het is gebouwd op de top van een heuvel met uitzicht op de Upper Tiber Vallei. Het stadje is perfect geconserveerd en eeuwenlang onveranderd gebleven. De massieve muren rondom de huizen geven een indruk van degelijkheid, verfraaid door de klokkentorens van de stad. Het stadje is tevens uitgeroepen tot één de mooiste "Borghi antichi" - oudste stadjes van Italië. Het is een bezoek dus zeker waard.

 

Smalle bochtige wegen en trappen maken het mogelijk om de steilste punten te overwinnen. U ervaart hier een opeenvolging van onvergetelijke locaties met mooie architectuur. Het "Borgo" is tot op heden zo goed in oude stijl bewaard gebleven, dat u zich in de smalle straatjes en op de knusse pleintjes bijna op een filmset waant.

Het stadje heeft een rijke geschiedenis. Van 1414 tot 1424 zwaaide Andrea Fortebraccio er de septer als Graaf van Montone. Hij kwam uit een adellijke familie en beleefde turbulente jaren in diverse legers in de regio, waar hij bij vele veldslagen betrokken was. Uiteindelijk werd de familie Fortebraccio verbannen uit hun woonplaats Perugia en hun kasteel in Montone onteigend.

Ieder jaar in juli wordt het Film Festival gehouden op het centrale pleintje Fortebraccio. 

Jaarlijks wordt op de 3e zondag in augustus het feest van de "Heilige Doorn" gehouden. In de week van de festiviteiten, beconcurreren de drie districten van de stad elkaar met boogschieten om de Palio en om de Castellana te winnen (dit figuur herinnert aan Magherita Malatesta van Rimini, de vrouw van graaf Carlo Fortebraccio, die de stad Montone regeerde in afwezigheid van haar echtgenoot).