Pietralunga

Terug

Historische parel

Het middeleeuwse stadje Pietralunga, dat zich verheft boven de Carpina Vallei, had ooit een belangrijke functie in het Romeinse Rijk vanwege zijn strategische positie. Het hedendaagse stadje kenmerkt zich door de stadsmuur en bezit een Rots Burcht die nog in goede staat verkeert en getuige is van de middeleeuwen.

 

 

Andere prachtige behouden gebouwen zijn de kerk op het centrale plein en de Pieve de’ Saddi, waar fresco’s uit 1400 te bewonderen zijn en een in 1500 gerestaureerde grafkelder.

De streek is erg bekend van de zwarte en met name ook van de witte truffel, die erg zeldzaam is. De truffels worden met honden gezocht in Pietralunga en omgeving. Er zijn een paar bedrijven die heerlijke truffel producten maken. Deze zijn ook te koop in de winkeltjes in het stadje.

Gedurende het jaar worden er in Pietralunga diverse historische evenementen gevierd. Eén van de belangrijkste evenementen is "Il palio della Mannaja", dat wordt gehouden in de eerste week van augustus. Het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis van 11 september 1334 en heeft als hoofdpersoon een zekere Giovanni di Lorenzo di Piccardia, een Franse pelgrim. Deze pelgrim was onderweg naar Lucca om het feest van de Santa Croce bij te wonen. De man kwam door het territorium "Pratalonga" en stuitte op het lichaam van een man die even daarvoor was vermoord. Giovanni werd hiervoor gearresteerd en ter dood veroordeeld. De arme, onschuldige man riep de Volta Santo aan, waar hij op weg naar toe was geweest. En op het moment dat de beul zijn bijl (la mannaja) wil laten neerdalen op het hoofd van Giovanni, buigt het scherpe deel van de bijl volledig om: het leven van de man werd gered en men verkondigde dit wonder. Dit evenement heeft als doel om dit wonder jaarlijks te herdenken. De festiviteiten duren een week en gedurende deze tijd lopen vele bewoners in middeleeuwse kostuums door de straten van het stadje. Tijdens deze week wordt er een wedstrijd gehouden tussen de rivaliserende wijkjes, waarbij zware karren (de biroccio - een antiek transportmiddel, waarop ter dood veroordeelden worden vervoerd naar het schavot) met veel enthousiasme in een strijd tegen de klok door de stadbewoners worden voortgetrokken door het historische centrum. Het stadje wordt door de gelegenheid volledig versierd. In het centrum en in de hoofdstraten openen ambachtelijke winkeltjes, tavernes en restaurantjes hun deuren tot laat in de avond. U kunt hier verschillende lokale producten proeven en kopen. De week wordt afgesloten met de voordracht van het verhaal van het wonder en een prachtige vlaggenparade op het centrale plein.